Unieke oefeninstallatie voor bestrijden van grote industriebranden
Campus Vesta bouwt een indrukwekkende oefeninstallatie voor industriële brandbestrijding. Deze nabootsing van een kleine chemische fabriek, met onder meer een drie verdiepingen hoge staalconstructie, is uniek voor ons land. De oefensite kost 7 miljoen euro en moet tegen het einde van de zomer klaar zijn. Vanaf volgend jaar kunnen alle brandweerzones van België én de industrie er komen oefenen in het bestrijden van complexe branden op een industriële site. Vandaag moet daarvoor worden uitgeweken naar het buitenland.
Onze school, niet ver van de Antwerpse haven en de zware industrie, droomt reeds lang van een uitbreiding van het aanbod voor industriële brandbestrijding. In een eerste fase werd daarvoor enkele jaren geleden een oefenplaat van 40 op 100 meter met bluswatervoorziening gebouwd. Het opvangen en het hergebruiken van het bluswater via de waterzuivering waren toen al een toonbeeld van technisch vernuft.
Met het huidige project wordt deze betonplaat nu verder opgebouwd tot een oefensite. De nieuwe bouwkundige infrastructuur moet een weerspiegeling zijn van een reële industriële site. Belangrijke onderdelen zijn een pijpengracht (voor de brandbestrijding in pijpleidingen), een leidingenbrug (branden op een moeilijk bereikbare locatie), een tankenpark (branden gerelateerd aan de opslag van brandbare vloeistoffen) en een controlepost (voor de instructeurs). Later komen daar nog een opslagmagazijn en een verlaadstation bij.
Kubus in staal
Hét paradepaardje van het industriële oefencomplex is het procesgebouw, een flexibele driedimensionale kubus in staal waar op diverse plaatsen en verdiepingen een brandhaard kan worden geënsceneerd en waarvoor dus verschillende oefenscenario’s kunnen worden uitgewerkt.
Bovenop dit prachtig staaltje bouwkunde wordt ook de technische uitrusting heel vernuftig. Zo zullen de brandhaarden vanop afstand kunnen worden gecreëerd, gestuurd en beveiligd. De instructeurs zullen vanuit een controletoren de veiligheid op het terrein dus maximaal kunnen verzekeren via afstandsbediening. Dankzij het gebruik van LPG en kookpuntbenzine zal de impact op het milieu minimaal zijn.
Om de oefensite niet alleen veilig en geautomatiseerd, maar ook zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken, recupereren wij objecten uit de industrie, die anders zouden worden gesloopt. De gerecupereerde objecten worden aangevuld met dummy-replica’s.
Het volledige oefencomplex voor industriële brandbestrijding kost 7 miljoen euro en wordt voor de helft gefinancierd door de provincie Antwerpen en voor de andere helft door het Sevesofonds, een fonds voor risico’s van zware ongevallen, beheerd door de Algemene Directie Crisiscentrum (FOD Binnenlandse Zaken).
“Niet alleen voor de brandweerzones maar ook voor de industrie wordt deze oefensite een enorme meerwaarde”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Campus Vesta. “Je zal branden leren bestrijden zoals ze in de industrie voorkomen, en dat is uniek in dit land.”
De site zou tegen het einde van de zomer helemaal afgewerkt moeten zijn.
Instructeurs
Een eerste groep van 15 instructeurs industriële brandbestrijding wordt binnenkort opgeleid. De groep bestaat zowel uit zwaargewichten uit de industrie (BASF, Covestro, Total Fina, …) als uit mensen uit de brandweerzones.
Eén van hen is Dirk Van de Waeter, instructeur op Campus Vesta. “Industriële brandbestrijding is mijn vakgebied”, zegt hij. “Maar het wordt toch een extra uitdaging om in dat nieuwe complex te leren werken. Gelukkig is een groot deel geautomatiseerd en moeten wij niet elke keer tot boven in de kubus klimmen om een brand aan te steken.”
Het oefencomplex is ontworpen door VK Architects & Engineers, een vooraanstaand ontwerp- en studiebureau, actief in Industry, Healthcare, Buildings en Infrastructure. Het realiseerde studies voor onder meer Rode Kruis Vlaanderen, Boortmalt, Cargill en Euro-Silo. Andere toonaangevende projecten in het portfolio zijn het Concertgebouw Brugge, het Gerechtsgebouw Antwerpen, het NAVO hoofdkwartier en het nieuwe ZNA Cadix.
Uitvoerder van de werken is Stadsbader. De Duitse firma Fireblast, wereldwijd bekend voor zijn brandtechnische uitrusting, is onderaannemer.