MED1stMR

Het Horizon 2020 onderzoeksproject MED1stMR zorgt voor nieuwe opleidingsmogelijkheden die medische eerstehulpverleners (MFR) beter gaan voorbereiden op stressvolle en complexe rampsituaties. Er zal hiervoor innovatieve mixed reality (MR) technologie worden gebruikt die medische simulaties uit de echte wereld zal combineren met virtuele omgevingen.

Een multidisciplinair internationaal consortium, gecoördineerd door het Austrian Institute of Technology, Center for Technology Experience heeft in juni 2021 een Horizon 2020 subsidie van 7,8 miljoen ontvangen voor de uitvoering van het MED1stMR-project.

Het project zal medische eerstehulpverleners in MR-omgevingen opleiden om hun situationeel bewustzijn, veerkracht en effectieve prestaties in medische noodsituaties in uiterst complexe en onvoorspelbare situaties te verbeteren.

Medische eerstehulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met massa-incidenten met een groot aantal gewonden, ofwel veroorzaakt door menselijke dreigingen (bv. terroristische aanslagen) ofwel door natuurrampen (bv. aardverschuivingen, overstromingen).

De juiste evaluatie van de situatie zelf, het controleren en monitoren van de vitale functies van een groot aantal slachtoffers, en het kiezen van de meest geschikte strategie om verder te gaan met het  behandelen van slachtoffers zijn niet evidente uitdagingen.

Daarom heeft MED1stMR een baanbrekend mixed reality opleidingssysteem ontwikkeld om aan deze behoeftes tegemoet te komen. Deze opleiding gaat zorgen voor verbeterde feedback door de integratie van high-fidelity simulatiepoppen en medische apparatuur in de virtuele omgeving. Dit stelt medische eerstehulpverleners in staat om ondergedompeld te worden in virtuele scenario's en lichamen, ledematen en bewegingen te voelen en visueel waar te nemen tijdens het onderzoeken en behandelen van de patiënten. Hierdoor biedt MED1stMR een veel diepere zintuiglijke ervaring waardoor MR training nog dichter bij de realiteit komt te staan.

Draagbare technologieën met lichaamssensoren werden ontwikkeld die het mogelijk maken de toestand en het gedrag van de medische eerstehulpverleners tijdens de training te monitoren. Samen met een wetenschappelijk model voor effectieve prestaties in medische noodsituaties (EPME), zullen deze gegevens het mogelijk maken de training aan te passen aan de behoeften van de cursist, manueel of door artificieel intelligente scenario's.

Helmut Schrom-Feiertag (AIT), coördinator van MED1stMR, benadrukt de relevantie van het project: "Een juiste evaluatie van situaties, het controleren en bewaken van de vitale functies en het kiezen van de meest geschikte strategie voor het voortzetten van behandelingen, zijn uitdagingen in de huidige praktijk van medische trainingen. De huidige trainingsmogelijkheden voor dergelijke scenario's zijn beperkt. Wij willen deze leegte opvullen met de MR-oplossing die MED1stMR heeft ontwikkeld. We breiden de praktijk rond oefenpoppen uit met een realistische simulatie van verwondingen en virtuele rampsituaties."

Een team van 18 Europese, goed geselecteerde projectpartners uit toponderzoeksinstellingen, medische eerste hulporganisaties, het bedrijfsleven en technologiebedrijven nemen deel aan het project. Onder hen Campus Vesta als enige Belgische partner.

Testweek

Als vierde locatie in Europa mocht Campus Vesta in november medische eerstehulpverleners laten oefenen met het innovatieve MED1stMR-systeem. In een virtuele omgeving (met VR-bril) werd geoefend op triages en op het toedienen van de eerste zorgen aan zowel virtuele slachtoffers als aan fysieke oefenpoppen met hartslag en ademhaling. De hulpverleners waren uitgerust met een headset voor audio en beeld en met hand-, voet- en rugsensoren die hun hartslag, zweet en spierspanning meten.

Lesgevers uit de medische discipline werden klaargestoomd als MED1stMR-trainer. Een 60-tal medische eerstehulpverleners uit Vlaanderen kwam het systeem bij ons uittesten. Aan de hand van zes testweken over heel Europa wil men het systeem verder verfijnen.

De eindconferentie van MED1stMR vindt plaats in april op Campus Vesta.